ΝΕΑ ΑΦΙΞΗ: Χαλίτζι από τη Δρούσεια της Πάφου

Το Χαλίτζι ή Χαλιτζια είναι είδος τυριού που παρασκευάζεται από αιγινό ή πρόβειο γάλα ή μείγμα αυτών και έχει την καταγωγή του από την Τυλληρία, συναντάται όμως και σε άλλα χωριά στα βόρεια της επαρχίας Πάφου. Χαλίτζι από 100% αιγινό γάλα φτιάχνει η κυρία Μαρία Κάπονα στο Γαλακτοκομείο Α.Μ. «Δρούσεια», στο ομώνυμο χωριό. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από αιγινό γάλα, από ζώα που βόσκουν στις πλαγιές του Ακάμα.

Το χαλίτζι μοιάζουν με τη ελληνική φέτα στην όψη, όμως η υφή και η γεύση παραπέμπει σε κυπριακό χαλλούμι. Η γεύση είναι υπόξινη. Προφανώς ονομάστηκε χαλίτζι αφού έχει πολλές τρύπες, που το κάνουν να μοιάζει με χαλίκι.

Η διαδικασία παρασκευής τους είναι ίδια με αυτήν του χαλλουμιού, ωστόσο, ακολουθείται μέχρι το μέσον της. Δηλαδή το γάλα παστεριώνεται και ακολούθως πήζει με την προσθήκη πυτιάς. Αφού κοπεί το τυρόπηγμα, θα μπει σε ταλάρια όπου στραγγίζει καλά. Εδώ χωρίζουν οι δρόμοι του χαλιτζιού με το χαλλούμι.

Ενώ το χαλλούμι θα ψηθεί ξανά για να αποκτήσει την ελαστική υφή που γνωρίζουμε, πριν διπλωθεί, το χαλίτζι θα κοπεί σε μικρά κομμάτια για να μπει σε νορό, όπου θα ωριμάσει για τουλάχιστον δύο μήνες. Κατά την περίοδο της ωρίμανσης γίνονται διάφορες ζυμώσεις και έτσι δημιουργούνται οι χαρακτηριστικές τρύπες.

Μπορεί να διατηρηθεί για έξι μήνες στο νορό, σε σκιερό μέρος, εκτός ψυγείου. Εάν μπει στο ψυγείο δεν θα αλλοιωθεί, αλλά σταματάει η διαδικασία ωρίμανσης.

Καταναλώνεται ωμό ή ψημένο, με διάφορους τρόπους. Το ελαιόλαδο, η ρίγανη του βουνού και η ντομάτα είναι πρώτες ύλες που του ταιριάζουν.

Θα το βρείτε σε συσκευασίες του 1 kg σε νορό, στην τιμή των €15,5.

Βρείτε το εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *